Middle East policy

Followed by 59 members.

Discussion forum for Middle East news and Norwegian Middle East policy. Comments in English or Norwegian are welcome. More about this site

Origo Middle East policy is a site on Origo. Read more

Appell mot IS på Torgalmenningen

Appell på Torgalmenningen
Lørdag 23 august 2014 kl 1600
Olav Bergo, Arbeiderpartiet i Bergen

Tirsdag denne uken likviderte en terrorist fra IS – den islamske staten – en fotojournalist for åpent kamera. Det var et brutalt drap, iscenesatt for å skape frykt, hat og sinne.

Den drepte var James Foley. Han ble tatt til fange nord i Syria, i november 2012. Han dekket borgerkrigen der for amerikanske aviser.

Filmen som viste henrettelsen av Foley ble lagt ut på Youtube, og det tok noen minutter før den ble fjernet. Dere har kanskje sett bildene av Foley og bøddelen hans i avisene? De er hentet fra den propagandafilmen IS hadde lagt ut.

Bøddelen snakket på filmkuttet. Han varslet at drapet på den uskyldige fotografen var en advarsel til USA om å stanse bombingen av IS militære styrker. Han snakket engelsk, med en dialekt som høres ut til å komme fra London. Storbritannia frykter derfor at det var en britisk statsborger som avslørte seg som morder på internett. De har satt alle krefter inn på å finne ut hvem han er.

Trusselen om at IS vil henrette flere vestlige journalistene og hjelpearbeidere de har tatt til fange, vil ikke få USA til å stanse sin støtte til kurdernes krig mot IS. Akkurat nå er det trolig bare kurderne fra Nord-Irak og Tyrkia som kan stanse terroristene fra å erobre flere storbyer i Syria og Irak. Men kurderne trenger hjelp fra USA. Kanskje også fra Nato.

Storbritannia regner med at om lag 500 briter er med i IS. Norsk etterretning regner med at 50 norske borgere er med. Både folk flest i Norge og i Storbritannia skjemmes over denne delaktigheten.

Ubaydullah Hussain fra Oslo, tidligere fotballdommer for Manglerud, nå talsmann for ekstremistgruppen Profetens Ummah, synes henrettelsen av den amerikanske journalisten var strålende. De fleste synes det var en tåpelig uttalelse. Noen mener at slike ytringer burde forbys. Men det ville være å ta slike ytringer med et alvor de ikke fortjener, og la frykt, hat og terror gjøre Norge mindre fritt.

Ekstremister som den foreløpig ukjente britiske bøddelen fra IS og våre egen Utøya-morder Anders Behring Breivik, er vår tids nazister. Slik våre foreldre og besteforeldre sto opp mot nazismen og kommunismen, slik må vi i dag stå opp mot de ekstreme bevegelsene som springer ut av motsetningene i Midtøsten.

Da den arabiske våren startet med at en grønnsakhandler i Tunisia brant seg til døde i protest mot regimet i desember 2010, utløste det et folkelig opprør mot alle diktaturene over hele Nord-Afrika og Midtøsten. Mange regimer skalv. Noen falt. Men nå fire år seinere, er regimene enten gjenopprettet eller landene er et kaos av krig og terror. De folkelige og moderate er drept, fengslet har gått i dekning eller flyktet. Mens ekstremistene har overlevd.

Irak, som til en viss grad hang sammen så lenge det sto amerikanske styrker i landet, har gått i oppløsning etter et vanstyre uten like fra det regimet som kom til makten under den amerikanske okkupasjonen.

Kaoset i Irak og Syria har åpnet døren for de ekstreme islamistene. De har fått militær erfaring gjennom borgerkrigen i Syria.

IS er ikke alene om å dyrke krig, brutalitet og vold, og å begå grove krigsforbrytelser. I Midtøsten og Nord-Afrika er det mange som tror at vold skal fremme deres sak, og de bruker terror for å skape hat og frykt. For hat og frykt er deres maktgrunnlag. Religion er bare en falsk fasade. Akkurat som nazistene hadde laget seg en forvrengt og forfalsket religion, en forvirret blanding av norrøn mytologi og kristendom, har lederne for IS forfalsket og forvrengt islam. Men slik kristne gjennomskuet nazismens falske religiøse fasade, slik gjennomskuer de fleste muslimene den falske religiøse fasaden til de som kaller seg den islamske staten.

Dessverre kan vi i vårt lille land ikke si at konfliktene i Midtøsten er noe de må løse selv, som ikke gjelder oss. Hele regionen der Europa, Asia og Afrika møtes, er en heksegryte av vold og terror. Som nazismen, vil de krigerske bevegelsene vokse seg enda større, sterkere og farligere, dersom de ikke blir stanset i tide av verdens demokratier.

I Arbeiderpartiet støtter vi den linjen regjeringen Solberg har valgt, i forhold til Syria og Irak. Men vi mener vi bør ta imot de 123 syriske flyktningene FN har bedt oss om å ta imot. Norge må stå sammen med Tyskland og Sverige og vise humanisme, mot og generøsitet i flyktningspørsmål. Vi har tatt imot tusen flyktninger fra Syria. I Arbeiderpartiet mener vi at vi burde ta imot fem ganger så mange.

Så må vi forstå at samfunn endrer seg langsomt. Vi fikk vår grunnlov i 1814. Men det tok 70 år før vi fikk den ytringsfriheten og politisk friheten, som det sto om i Grunnloven, og 99 år før alle fikk stemmerett. Det kan ta like lang tid før den arabiske våren og de drømmene om frihet og demokrati den ga uttrykk for, kan bli virkelighet. Men for den kurdiske nasjonen er de kampene, og de lidelsene, de nå opplever, kanskje like viktig som 1814 var for oss!

Så kan vi ikke omtale krigshandlingene og lidelsene i Syria og Irak de siste dagene, uten å peke på forbindelse til Israels overgrep mot palestinerne, særlig mot den innesperrede befolkningen i Gaza. Konflikten mellom Israel og palestinerne, oppfattes av mange arabere som et grovt overgrep mot hele den arabiske verden, og gir næring til ekstremisme og grobunn for å svare på okkupasjon og ydmykelse, med terror og vold.

Norge må derfor fortsette å støtte tiltak mot de ekstreme kreftene i Midtøsten, både mot den israelske terrorbombing av Gaza og mot de som kjemper for enda en totalitær stat i Midtøsten, på ruinene av Irak og Syria.

Shown 177 times. Followed by 3 persons.

Comments

Det är bra att avrättningen av en journalist av barbarerna i ISIS väcker starka reaktioner världen över men jag undrar varför har det varit helt tyst när så många syrier har avrättats av samma barbarer under tre års tid.

Fordi det er lettere for oss mennesker å leve oss inn i tragedien til de som står oss nærmere, enn de som står oss fjernere. Den kalde og kalkulerte brutaliteten som ble demonstrert da Foley ble halshugget, gjør dessuten sterkere inntrykk, og framstår som en mer avskylig handling, enn den bomben som falt over et hus i Gaza og drepte hele familien.

Drap, umenneskelighet og avskyelige handlinger kan ikke graderes!

Olav Terje Bergo såg du inte hur en av soldaterna i syriens arme avrättades på samma sätt och mördaren tog ut hans hjärta och började bita i det mitt framför kameran? Det var ISIS som gjorde det också och videon spreds världen över för något år sedan. Man borde ha reagerat redan då för och förebygga fortsättningen på barbariet.Det finns hur mycket som helst bevis på brutaliteten mot minoriteter i Syrien och nu i Irak som begåtts mot oskyldiga mäniskor men då var omvärlden (läs Europa + USA) helt tyst. I Libyen såg man för någon vecka sen en massa människohuvuden runt ett torg som hade placerat på metallstaketet runt torget.
Omvärlden hoppades på att dessa dödsmaskiner skulle bidra till Assads avgång vilket har misslyckats hittills i alla fall. ISIS fick hur mycket som helst stöd av USA och dess närmaste allierade i regionen som Israel, Saudiarabien och Turkiet för att avsätta Syriens folkvalda president och därför blundade man för liknande avrättningar på syrier under tre års tid.

Homa,

USA har gjort og gjør ufattelig mye ekstremt dumt, i Midtøsten og andre steder, og jeg har ikke tenkt å forsvare det de gjør. Men akkurat nå, har de bombet IS-stillinger og bidratt til at kurderne har klart å stanse framrykkingen til IS. Det synes jeg er positivt, og jeg mener Norge gjennom FN og Nato bør være forberedt på å bistå på alle måter som kan være aktuelle. Først og fremst regner jeg med at det er humanitær hjelp, noe regjeringen Solberg også har kommet i gang med.

Det har vært rapportert rimelig fyldig fra krigen i Syria og Irak, såvidt jeg har oppfattet, selv om jeg ikke følger nyhetene like tett som da jeg var redaktør på full tid (og vel så det). Utviklingen har pekt i den retningen vi nå ser gjennom lang tid, synes jeg. Sammenbruddet av Nouri al-Malikis regime var ikke overraskende, men det militære sammenbruddet var overraskende raskt, omfattende og dramatisk.

Som jeg sa i appellen, er IS ikke muslimer, men bygger på et menneskesyn som er i nær slekt med nazismen. Alle som tror de kan, vegrer seg selvsagt i det lengste med å ta kampen opp mot dem, slik Storbritannia og USA i det lengste vegret seg mot å stå opp mot nazismen. Men venter alle på at IS skal klappe sammen av seg selv, eller at noen andre eventuelt skal ordne opp, kan det gå som det gjorde etter at nazistene hadde annektert Tsjekkoslovakia og Østerrike.

Jag förstår att USA bombat ISIS ställningar och beväpnat kurderna för att stoppa ISIS framryckningar. Men det är mest för att ISIS har tagit kontroll över oljerika delar av Irak som sedan tidigare har delats mellan stora oljebolag och de kräver ju sitt.
Men lycka till på tisdag och hoppas demonstrationen samlar många deltagare.

Ser att jag har tagit helt fel på demonstrations dagen. Ber om ursäkt för det!

Er ikke lett å holde styr på datoer for hendelser i minst to land, Homa! Jeg er sikker på at Bergo tilgir deg for det!!

Klart det er skremmende at IS/ISIS har tatt kontroll med verdifulle oljefelt, og sikret seg store inntekter. IS blir som Taliban pluss olje og er først og fremst skremmende for de som nå trues av IS-okkupasjon. Det er skremmende for USA, men også for mange andre, og skaper dermed nye allianser enn før.

Ad